ШТО СЕ СЛУЧУВА КОГА ОД ИСХРАНАТА ЌЕ ГИ ИСФРЛИТЕ ЦРВЕНОТО МЕСО, РИБАТА И МЛЕЧНИТЕ ПРОИЗВОДИ? Кои се алтернативите за најважните нутриенти
Диетите без месо, без глутен, јајца и риба се сè попопуларни, и поради лични убедувања и поради здравствени причини. При ограничување на внесот на одредени намирници ретко се поставува прашањето што губиме и кои се последиците по здравјето на организмот.
Нутриционистката Сузи Бурел на својот блог објасни што се случува ако од исхраната целосно се елиминираат некои од најпопуларните намирници.
Освен што ги опишува клучните хранливи материи на секоја намирница, таа дава и алтернатива со која е можно да се одржи рамнотежата на телото и да се обезбеди потребното ниво на хранливи материи како што се железото од месото или селенот од јајцата.
Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.