ЗОШТО ТРЕБА ДА ГО КИСНЕТЕ ГРАВОТ? Натопувањето на мешунките пред готвење има повеќе бенефити

Натопувањето на мешунките пред готвењето може да помогне во олеснување на дигестивните непријатности. Покрај тоа, натопувањето ги намалува антинутриентите кои можат да ја попречат апсорпцијата на хранливи материи.

456

Гравот, грашокот и леќата се дел од семејството на мешунките, вид на растителна храна која расте во мешунки. Според USDA, мешунките се прехранбена подгрупа богата со хранливи материи која нуди бројни здравствени придобивки по пристапна цена и обезбедува нутриенти како фолна киселина, калиум, железо и цинк.

Мешунките се богати со протеини и влакна, кои ви помагаат да се чувствувате сити подолго време и го поддржуваат здравјето на цревата.






Тие исто така содржат сложени јаглехидрати кои обезбедуваат долготрајна енергија и можат да помогнат во регулирањето на нивото на шеќер во крвта и крвниот притисок.

Натопувањето на мешунките кое е вообичаена практика, дава дополнителни придобивки освен намалувањето на времето за готвење.

Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.

Поврзани содржини