ВКУСНА СРЕДБА СО dmBIO Патување низ вкусовите на природата со љубителите на органската храна!

Органската храна не е само храна, туку е лек и превенција. Со вистински избори денес, можеме да спречиме многу хронични состојби утре, изјави д-р Бојан Трајковски како учесник во панелот „Органска храна: научи, прашај, примени!“, во рамките на настанот „Вкусна средба со dmBio“

42

Во просториите на FJ Culinary School се одржа настанот „Вкусна средба со dmBio“, кој ги собра на едно место љубителите на здравата храна, нутриционизмот и кулинарството и сето тоа во име на едукацијата, автентичниот вкус и еден посебен животен стил.

Настанот беше организиран од  dm и покажа колку значи кога храната има и квалитет и приказна.






Настанот започна со инспиративна панел-дискусија на тема „Органска храна: научи, прашај, примени!“ во која учествуваа нутриционистите Антонио Велковски и Симона Коруновска, како и д-р Бојан Трајковски, лекар по општа медицина.

Модератор на дискусијата беше Маја Лазаревска од „Готвиме со Маја“. Публиката активно се вклучи со прашања, а панелистите со голема експертиза ја отворија темата за важноста на органската храна во секојдневната исхрана.

– Органската храна не е само храна, туку е лек и превенција. Со вистински избори денес, можеме да спречиме многу хронични состојби утре – изјави д-р Бојан Трајковски, нагласувајќи ја улогата на органската исхрана во поддршката на имунитетот и општата здравствена состојба.

Нутриционистката Симона Коруновска, апелираше до младите генерации да се информираат и да прават храбри избори велејќи им дека органското јадење значи и свесност. Храната без пестициди и адитиви е чекор кон тело кое функционира подобро и ум што мисли појасно.

По завршувањето на дискусијата, присутните имаа можност да гледаат и готвење во живо. Тимот на FJ Culinary School подготви три креативни рецепти инспирирани од dmBio производите: Посни сендвичи со веге-плескавица, крцкави њоки во сос од домати, веган сутлијаш со пудинг од ванила и џем од јагоди.

Имаше можност да се доживеат преубави мириси, да се снимат рецепти, да се забележат идеи, но и да се вкусат. Всушност, највкусниот дел беше токму дегустацијата на dmBio закуски каде што сите присутни можеа да пробаат традиционални и модерни рецепти направени со многу сертифицирани органски производи од асортиманот на dmBio.

– Голем дел од луѓето сè уште мислат дека органското е недостапно. Но dm со dmBio покажа дека органската храна може да биде и достапна, вкусна и лесна за подготовка, истакна Симона Коруновска.

Антонио Велковски, истакна дека кога се купува органска храна треба да се внимава таа да е сертифицирана и да е наведено нејзиното потекло. Тоа е гаранција дека во производството се запазени високи стандарди, без употреба на пестициди и други хемикалии. И дека во јавноста често постои забуна и се меша, органската храна со домашна храна.

Настанот ја исполни целта: едукација преку искуство. Сите присутни заминаа со ново разбирање за органската храна што не e само тренд, туку и пат кон поздрав живот.

Со „Вкусна средба со dmBio“ dm дрогериите уште еднаш го потврдија своето лидерство во областа на органската исхрана, нудејќи не само производи туку и знаење, инспирација и  грижа за своите купувачи.

 

Поврзани содржини