МАЛКУ КАЛОРИИ, МНОГУ ЗДРАВИ НУТРИЕНТИ Кељот е една од намирниците со најголема хранлива вредност на планетата

Кељот е одличен извор на витамин Ц, многу добар извор на диетални влакна, витамини А, К и Б6, магнезиум, калиум и манган и добар извор на тиамин, калциум, фосфор и бакар. 70 грама кељ содржи 19 калории, 4 грама јаглени хидрати, 1 грам протеини.

231

Кељот спаѓа меѓу најздравите намирници на светот. Спаѓа во групата зелјести растенија и е една од најсилните антиканцерогени билки за која се верува дека го намалува ризикот од рак на дојка, бешика, дебело црево, јајници и простата. Исто така, кељот ја поттикнува природната детоксикација на организмот и е многу богат со антиоксиданти. Наспроти сите бенефити, кељот сигурно не го користиме толку колку што би требало.

Постојат многу различни видови на кељ. Листовите можат да бидат зелени или виолетови, мазни или извиткани. Кој кељ и да го одберете, нема да погрешите. Сите видови кељ се вистинска ризница на хранливи материи и извор на здравје. Во продолжение ви ги пренесуваме сите здравствени придобивки од кељот, а ви пренесуваме и необичен рецепт за поздрава верзија на чипс!






Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини