ПОЧНЕТЕ ГО ДЕНОТ КАКО ШТО ТРЕБА Седум здрави појадоци за намалување на холестеролот

Изборот на вистинската храна може да помогне да се намали ЛДЛ холестеролот и да се зголеми холестеролот со липопротеини со висока густина (HDL), познат како „добар“ холестерол. Ви ги носиме најдобрите појадоци за подобрување на нивото на холестерол.

372

Преглед на седум студии од 2020 година открил можна врска помеѓу прескокнувањето на појадокот и зголеменото ниво на липопротеини со ниска густина (ЛДЛ) холестерол, познат како „лош“ холестерол. Зголемениот LDL холестерол е поврзан со поголем ризик од срцеви заболувања и мозочен удар.

Овој ефект не се однесува само на возрасните – студија од 2019 година сугерира дека децата и адолесцентите кои го прескокнуваат појадокот може да имаат и поголем ризик од кардиоваскуларни проблеми, вклучително и зголемено ниво на ЛДЛ холестерол.






Сепак, потребни се дополнителни истражувања за да се потврди ова тврдење.

Храната што ја јадете за појадок може значително да влијае на нивото на холестерол.
Изборот на вистинската храна може да помогне да се намали ЛДЛ холестеролот и да се зголеми холестеролот со липопротеини со висока густина (HDL), познат како „добар“ холестерол. Ви ги носиме најдобрите појадоци за подобрување на нивото на холестерол.

Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.

Поврзани содржини