МЕШУНКА БОГАТА СО ПРОТЕИНИ И ВЛАКНА Го штити срцето, го подобрува варењето, го стабилизира шеќерот
Оваа мешунка е богат извор на полифеноли, кои се поврзани со спречување на дегенеративни болести. Исто така, значително придонесува за внесување на диетални влакна, подобрување на варењето и метаболичките функции.
Вклучувањето на влакната и протеините, кои во последно време, со право, добиваат сè повеќе внимание, навистина може да биде лесно. Имено, една мешунка е одличен извор на растителни протеини, влакна и есенцијални хранливи материи и се препорачува како дел од урамнотежена исхрана.
Станува збор за леќата која потекнува од Југозападна Азија и се смета за една од најстарите култивирани мешунки во светот. Достапна е во различни видови, кои се разликуваат по боја, големина и методи на обработка, а исто така е клучна компонента на вегетаријанската и растителна исхрана.
Видови леќа
Разликуваме неколку сорти на оваа мешунка, од кои секоја има уникатни својства и кулинарска употреба:
Кафеава и зелена леќа: Популарни ширум светот, ја задржуваат својата форма кога се готват.
Црвена леќа: Се распаѓа при варење, има изразен земјен вкус и се користи во индиската кујна.
Црна (белуга) леќа: Исто така има земјен вкус. Благодарение на нејзината црна боја, која останува стабилна и по готвењето, се користи и за правење атрактивен црн намаз, како прилог, за приготвување чорби и за гратинирање јадења и украсување.
Жолта леќа: Обично црвена внатре и често се користи во јужноазиската кујна.
Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.