ПРИРОДЕН НАЧИН ЗА СПРЕЧУВАЊЕ НА АТЕРОСКЛЕРОЗА Рибино масло – Никој не го сака, речиси сите треба да го внесуваат
Истражувањата покажуваат дека состојките во рибиното масло можат да го намалат крвниот притисок, а со тоа дополнително да ги заштитат крвните садови од оштетување. Меѓутоа, можно е рибиното масло да има интеракција со одредени лекови
Рибиното масло, богато со омега-3 масни киселини од морски извори, е еден од најважните природни сојузници во превенцијата од кардиоваскуларни заболувања, а особено од атеросклероза – таложење на масни наслаги на ѕидовите на артериите, нивно стврднување и стеснување.
Како рибиното масло и Омега-3 масните киселини го намалуваат ризикот од фатални компликации кај срцевите пациенти
Омега-3 масните киселини, првенствено еикозапентаеновата киселина (EPA) и докосахексаеноичната киселина (DHA), имаат силно антиинфламаторно дејство. Тие го намалуваат хроничното воспаление со низок интензитет, кое сега се смета за еден од клучните механизми во развојот на атеросклероза. Со намалување на воспалителните маркери во крвта и стабилизирање на ендотелијалната функција (внатрешниот слој на крвните садови), омега-3 киселините помагаат да се зачува еластичноста и пропустливоста на артериите.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.