ЗДРАВА ЗАМЕНА ЗА ЗАПРШКА За погусто и повкусно јадење

Со додавањето на оваа состојка во готвените јадења ќе добиеме и поздрава варијанта на запршка, бидејќи не се користи брашно, но исто толку добро ќе го згусне и јадењето

1,042

Во денешно време многумина од нас избегнуваат бел леб и брашно. Ова не е чудно ако се знае дека оваа храна е вклучена во списокот на едно од трите бели зла, како што велат за белиот шеќер, брашното и солта. Во потрага по алтернативи за нивна замена, најдовме многу поздрави и повкусни намирници, а една од нив стана исклучително популарна како замена при подготовката на запршката.

Ако мислевте дека зборуваме за презли или компири, не сте во право! Зборуваме за црвена леќа.






Имено, според многу извори, црвената леќа е најдобрата замена за нездравото пржено брашно, а покрај бројните здравствени придобивки е лесно сварлива, нискокалорична и полна со растителни протеини. Исто така, важно е да се знае дека не треба да се кисне со часови пред да се готви, како што е случајот со наутот и потребни се само околу 15 минути за да се свари.
Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.
Поврзани содржини