ЗОШТО ТРЕБА ДА ЈАДЕМЕ ПАЛЕНТА? Или качамак, жгањци, гриз, која е разликата?
Идеален оброк е за мали бебиња, за луѓе кои водат сметка за килограмите, за оние кои се интолерантни на глутен или имаат проблеми со варењето. Палентата содржи доволно минерали, нутриенти и витамини за да може телото нормално да функционира. Научно е докажано дека со консумирање на качамак значително се намалува ризикот од појавување на канцер, особено на дебелото црево, но и од појавување на хемороиди.
Едно од најпопуларните јадења на Балканот, па и пошироко, е качамак/пура/палента/жганци/полента/гриз. Се смета за храна на сиромашните и отсекогаш се подготвувала кај нас, како и во Србија, Хрватска, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Турција, Бугарија, Италија.
Качамак vs. палента
Качамак/палента/пура во основа се прави од крупно мелена сушена пченка или крупно мелено пченкарно брашно. Во САД, пченкарното брашно често ја заменува палентата, ако е погрубо мелено, а е и поевтин производ. За некои потеклото на овој специјалитет е од Италија, а има и такви кои се убедени дека јадењето првпат е приготвено во САД.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.