И КОСТЕНИ И ПЧЕНКИ Ете зошто ја сакаме есента

Има ли нешто поубаво од овој период во годината кога има толку многу плодови, јаболки, круши, калинки, тикви, костени, ама сѐ уште има и пченки? Кога едните се во ек на сезона, а другите при крајот, направете си една заедничка гозба – ем печени костени, ем печени пченки

178

Костените допрва почнаа, пченките сѐ уште ги има, а мирисот на печени костени и печени пченки е едноставно неодолив.

Костените можат да се консумираат како меѓуоброк, како состојка од некое предјадење или од главното јадење или како десерт. Сепак, не биле секогаш толку популарни. Имено, долго се сметало дека се костените „леб за сиромашните“.






Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини