СЕКОЈ ТРЕТ ПРИМЕРОК ОВОШЈЕ БИЛ ХЕМИСКИ ТРЕТИРАН Наместо сѐ помалку, овошјето од ЕУ има сѐ повеќе пестициди

Наменети да ги уништат живите организми кои се сметаат за штетни, пестицидите, исто така, веројатно ќе влијаат на човековото здравје, зголемувајќи го ризикот од развој на проблеми со плодноста и беше откриено дека предизвикуваат некои болести, како што се ракот или Паркинсоновата болест, велат од невладината организација PAN Europe

553

Трагите од пестициди во овошјето одгледувано во Европската унија се зголемија меѓу 2011 и 2019 година, во период кога земјите-членки мораа да ја ограничат нивната употреба и да ги заменат со други супстанции од природно потекло, покажува новата студија на невладината организација PAN Europe, објавена денеска.

Студијата, базирана на резултатите од анализата на околу 97.000 примероци свежо овошје (праски, јагоди, цреши, јаболка…), покажува дека речиси секој трет примерок, или 29 отсто, бил контаминиран со траги од хемиски пестициди, за разлика од 18. проценти во 2011. година.






Оваа мрежа на европски невладини организации, која промовира одржливи алтернативи на пестицидите, потсетува дека од 2011 година земјите-членки мораа да ја охрабрат употребата на заменски производи за да се минимизира употребата на синтетички пестициди – хербициди, фунгициди и инсектициди, кои се сметаат за најопасни, а авторизацијата им е строго регулирана во рамките на ЕУ.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“. 

Поврзани содржини