МАЛИ ЦРВЕНИ ТОПЧИЊА ЗА ИМУНИТЕТ И ДЕТОКСИКАЦИЈА Ротквиците не се само декорација, туку и извор на здравје

Сите знаеме за ротквиците, но најчесто не ги консумираме толку заради нив самите, туку повеќе ни служат само како декорација на одредени јадења.

255

Овие мали пролетни топчиња со пикантен вкус и црвена боја се одлични сојузници на здравјето и треба често да бидат дел од нашето мени.

Еве барем пет причини зошто треба да ги јадете овие весници на пролетта:






1. Заштитник на телото

Ротквицата (лат. Raphanus sativus) во буквален превод значи култивирана зелка, а потекнува од Азија каде што се одгледувала и собирала пред 3000 години. Црвената боја на ротквицата доаѓа од пигментот антоцијанин. Оваа супстанца е моќен антиоксидант кој го спречува распаѓањето на клетките на телото и го гарантира здравјето на целото тело.

Текстот продолжува на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини