УБИВА ХЕЛИКОБАКТЕР ПИЛОРИ, ГО ЧИСТИ ЦРНИОТ ДРОБ, ЈА НАМАЛУВА АНКСИОЗНОСТА Уште повеќе причини да јадеме барем половина морков дневно

Растворливите влакна и антиоксидантите придонесуваат за намалување на LDL холестеролот и за подобрување на васкуларната еластичност, што ги прави морковите корисни за спречување на атеросклероза и кардиоваскуларни болести.

357

Морковите се апсолутен победник во однос на количината на бета-каротенот, кој во организмот се претвора во витамин А. Овој зеленчук е моќен природен сојузник во превенцијата и лекувањето на многу болести, но студиите нудат и некои досега непознати докази за поретко спомнувани состојби.

Кои корисни хранливи материи ги содржи морковот?






Коренот од морков е богат извор на јаглени хидрати, протеини, пектини, флавоноиди, комплекси на минерални соли, витамини од групата Б (особено витамин Б3 или ниацин – попознат како витамин ПП), како и аскорбинска киселина (витамин Ц). Истражувањата потврдуваат дека најголем процент на корисни соединенија се наоѓаат во надворешните слоеви на коренот.

Редовното консумирање моркови во количина од 50 до 100 грама дневно може значително да придонесе за спречување на недостаток на витамини, како и за ублажување на симптомите на бројни болести.

Прочитајте повеќе на „Арт кујна“.

Поврзани содржини