СИТЕ ПРЕДНОСТИ НА НАЈМАЛИТЕ ТЕСТЕНИ НА СВЕТОТ Кускус – ризница на есенцијални хранливи материи

Татковината на оваа интересна и по малку необична храна е Африка, а рецептите за начинот на неговото приготвување датираат уште од 10 век. Покрај тоа што е вкусен и лесен за подготовка, кускусот е богат со есенцијални хранливи материи кои помагаат да се одржи доброто здравје.

204

Кускусот (кус-кус) е храна која се добива од кршена тврда (дурум) пченица, слободно можеме да ја наречеме и каша, а ни доаѓа од Северна Африка и Блискиот Исток. Исто така е многу распространета во Италија, каде што може да се најде во слични варијанти под различни имиња.

Како и да го наречете, кускусот е исклучително хранлива намирница со неутрален вкус која одлично оди со многу други намирници и затоа сѐ почесто наоѓа место на трпезите ширум светот.






Интересно е и тоа што е многу честа појава во исхраната на луѓето кои сакаат да се хранат поздраво, но патем, и да ослабат. Имено, тој е богат со влакна, па овозможува чувство на ситост, а добар е и за намалување на холестеролот во крвта. Бидејќи има помалку калории од оризот, многу често се користи како замена за него.

Покрај тоа што е вкусен и лесен за подготовка, кускусот е богат со есенцијални хранливи материи кои помагаат да се одржи доброто здравје.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини