ОДЛИЧНО ЗА СЕЗОНАТА НА ГРИП И НАСТИНКИ Кивито е полно со витамин Ц, ги намалува притисокот, холестеролот и триглицеридите
Кивито е овошје богато со влакна, антиоксиданти и други хранливи материи кои го зајакнуваат имунитетот. Има висока содржина на витамин Ц и помага во ублажување на симптомите на астма. Тоа е извор на калиум и затоа го поддржува здравјето на срцето., а одлично е и за варењето
Кивито е овошје со кафена кора, светло зелено месо и мали црни семки, а освен што се јаде внатрешноста на плодот, за јадење е и кората.
Придобивките од кивито вклучуваат ублажување на симптомите на астма и се поддршка за срцето. Овошјето е богато со антиоксиданти, а можете да го вклучите не само во слатките јадења, туку и во солените.
Добро оди со бело месо, шунка, живина и риба.
Познато е по неговата висока содржина на витамин Ц. Покрај тоа, вклучувањето на киви во здравата исхрана може да го поддржи здравјето на срцето, а се чини дека нивното консумирање го зголемува липопротеинот со висока густина (HDL), таканаречениот добар холестерол, пишува bbcgoodfood.com.
Освен тоа, ги намалува триглицеридите, односно мастите во крвта, а корисен е и за намалување на крвниот притисок.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.