ПЧЕНКАТА Е ПОВЕЌЕ ОД САМО ХРАНА Златното зрно и неговата помалку позната улога во зачувувањето на здравјето
Пченката нуди широк спектар на здравствени придобивки, вклучувајќи поддршка на функцијата на очите и бубрезите и помош во управувањето со високиот крвен притисок, шеќерот во крвта и нивото на холестерол
Пченката е многу повеќе од основна намирница за печење на скара или за правење пуканки. Почитувана како „златна култура“, оваа скромна житарка го храни светот, нудејќи изненадувачки низ на лековити придобивки – од ублажување на сувите очи и поддршка на функцијата на бубрезите до регулирање на крвниот притисок, па дури и придонесува за биоразградливи медицински импланти. Современата наука и традиционалната кинеска медицина (TCM) откриваат многу начини на кои пченката може да го храни телото и да го поддржи долгорочното здравје.
Ублажување на проблемите со суви очи
Пченката се нуди во жолти и бели варијанти, при што жолтата пченка е особено богата со бета-каротен, претходник на витаминот А.
Студија од 2011 година покажала дека јадењето 300 грама жолта пченка дневно и мала количина масти обезбедува приближно 1,2 милиграми бета-каротен. Ова е 40 до 50 проценти од препорачаниот дневен внес на витамин А за возрасни, што го прави одличен извор за вегетаријанци.
Истражувањата покажале дека долгорочниот недостаток на витамин А го зголемува ризикот од развој на ксерофталмија, или синдром на суво око. Во случаи на недостаток на витамин А, конјуктивата и рожницата на окото прво можат да се исушат, потоа да се воспалат и на крајот да улцерираат и да произведат гној. Во тешки случаи, ова може да доведе до ноќно слепило.
Повеќе за ова на „Арт кујна“.