ТРИ ЗА ПЕДЕСЕТ ДЕНАРИ! Тиквичките се занемарен зеленчук кој делува како превенција за 3 хронични болести

Освен што се најевтина намирница во летниот период, тиквичките се навистина разновидни во употребата, имаат малку калории, а многу здравствени придобивки. Нутриционистите откриваат зошто треба да ги јадеме секој ден

252

Во нашата земја, најчеста е светло зелената сорта тиквички, додека жолтата и темно зелената се консумираат повеќе низ целиот свет. Колку и да не се вашиот омилен зеленчук, имајте на ум дека тиквичките се неверојатно здрави и корисни за организмот.

Тие се сезонски, летен зеленчук, а ботанички се всушност овошје – летна тиква од семејството Cucurbitaceae, заедно со дињите и краставиците. Освен тоа, тие се навистина најевтините намирници периодов. На пазарите обично три тиквички се продаваат за само педесет денари.






Со оглед на тоа што се богати со хранливи материи, а исто така и со малку калории, нивното редовно консумирање може да има разни здравствени придобивки.

Тиквичките се богати со вода, влакна, витамини… Тие се нискокалорична храна со висока содржина на витамин А, а во 225 грама варени тиквички, просечната количина на витамини и минерали задоволува до 20 проценти од препорачаните дневни количини.

Тиквичките се богати со антиоксиданти (како што се витамин Ц и полифеноли) кои помагаат во регулирањето на крвниот притисок, намалувањето на холестеролот и заштитата на крвните садови. Витаминот А влијае на имунитетот и го подобрува видот, а ако консумираме тиквички секој ден, ќе внесеме до 40 проценти од препорачаните дневни количини на овој витамин.

Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.

Поврзани содржини