СОК ОД ГРАВ?! Во источноазиската медицина азуки гравот се користи како природен лек за бубрезите

Во традиционалната кинеска и јапонска медицина, азуки гравот се користи како природно средство за поддршка на здравјето на бубрезите. Се верува дека го стимулира излачувањето на вишок течности, го намалува воспалението и ја подобрува функцијата на уринарниот систем.

88

Гравот е општ назив за повеќе родови растенија од семејството на мешунките. Често се користи во различни јадења ширум светот и има значајно влијание врз здравјето.

Не толку познат кај нас, азуки гравот (Vigna angularis) е едногодишно лековито растение, култивиран вид кој е широко распространет во Источна Азија и Хималаите поради неговите ситни, хранливи зрна. Зрелите зрна се најчесто темноцрвени, но постојат и сорти со бела, црна, сива и други нијанси.





Богатството на хранливи материи и бројните здравствени придобивки го прават вредна храна што треба да ја вклучиме во нашата исхрана.

Есенцијални нутриенти

Азуки гравот е извор на корисни хранливи материи како што се протеини, растителни влакна, витамини и минерали. Богат е со железо, магнезиум, фосфор, калиум, фолна киселина и витамин Б6. Овие состојки се важни за правилно функционирање на организмот и одржување на општото здравје.

Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.

Поврзани содржини