И ХРАНАТА ИМА ВРСКА СО СТРЕСОТ Еве кои намирници го креваат кортизолот
Изборот на храна што ја консумираме секој ден може значително да влијае на нашето ниво на кортизол, хормон познат и како „хормон на стрес“.
Додека здравата исхрана може да помогне да се намали стресот, одредени видови на храна може дополнително да го зголемат, а со тоа негативно да влијаат на здравјето.
Нутриционистката Миранда К. Смит за SheFinds истакнала три типа на храна што треба да се избегнува за да се држи под контрола нивото на кортизол.
Преработените јаглехидрати, како белиот леб, печива и слатки грицки, „брзо се разградуваат во шеќер, предизвикувајќи скок на нивото на гликоза во крвта“, објаснува Смит.
Овој ненадеен пораст на шеќер е проследен со подеднакво ненадеен пад, што може да доведе до чувство на раздразливост, замор и стрес.
Прочитајте повеќе на „Арт кујна“.