ГИ ПУТЕР: ЗОШТО Е ПОЗДРАВ ОД ОБИЧНИОТ КРАВЈИ ПУТЕР? Како да го направите или каде да го купите?

Ги е прочистена форма на путер. Во споредба со обичниот путер, Ги има приближно сличен состав на маснотии, но е прочистен од лактоза и казеин, па затоа е погоден за лица кои се чувствителни на овие млечни протеини.

278

Ги е прочистена форма на путер. Во споредба со обичниот путер, Ги има приближно сличен состав на маснотии, но е прочистен од лактоза и казеин, па затоа е погоден за лица кои се чувствителни на овие млечни протеини. И Ги путерот и обичниот кравји путер се добиваат од кравјо млеко.

Ги се добива со топење и готвење обичен путер. Путерот со варењето се раздвојува на течни масти и крути делови од млекото. По раздвојувањето, цврстите млечни материи се отстрануваат, што значи дека ги путерот има помалку лактоза од путерот бидејќи токму овој протеин се одвојува и се отстранува во процесот на производство на ги.






Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини