ЗОШТО Е ДОБРО ДА СЕ ИНВЕСТИРА ВО АПАРАТ ЗА ГОТВЕЊЕ НА ПАРЕА? Водич за почетници
При готвење на пареа, намирниците се третираат со влажна топлина за разлика од сувата топлина во рерната. Ова ја зачувува бојата, вкусот и сите хранливи материи во намирниците, а притоа, бидејќи се готви без маснотии, можете да ги намалите и килограмите без посебна диета
Еден од најздравите начини за подготовка на храна во светот е готвењето на пареа. Овој начин на готвење се користи повеќе од илјада години и овозможува храната да го задржи својот оригинален изглед, вкус и боја.
При готвење на пареа, храната се готви во сопствениот сок, а на тој начин се зачувуваат и хранливите состојки, бојата, текстурата и вкусот. При готвење на високи температури, витамините може да се уништат или ако го готвиме зеленчукот во вода, витамините наместо во зеленчукот ќе останат во водата која обично ја фрламе. Но, високите температури не само што придонесуваат за губење на хранливите материи, туку може да се формираат и некои штетни соединенија. На пример, долгорочното пржење во масло е само дел од методите при кои се формираат штетни канцерогени соединенија, а сѐ се должи на високата температура.
Зошто е добро готвењето на пареа?
Освен што загубата на витамини и минерали е минимална и не се губи оригиналниот вкус и боја, не ви требаат ни масло и маснотии при готвење на пареа. Можете да готвите секаква храна – од овошје и зеленчук до месо и риба, а за подготовка на оброк ви требаат најмногу 30 минути.
Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.