ШТО Е ПОЗДРАВО, БЕЛИ ИЛИ ЦРВЕНИ КОМПИРИ? Црвените компири имаат повеќе антиоксиданти, а белите – железо и калциум

Двата вида компири имаат свои предности, а начинот на подготовка е пресуден за да бидат добри и здрави. Црвениот компир има мала предност кога е во прашање влијанието врз имунолошкиот систем, бидејќи содржи речиси двојно повеќе антиоксиданти.

394

Двата вида на компири се богати со јаглехидрати, специфичен вид јаглехидрати кои ги одржуваат цревата здрави. Тие исто така се богати со калиум и витамин Ц и содржат околу 150 калории, иако белиот компир во просек има малку повеќе.

Но, начинот на подготовка влијае на тоа колку оваа храна всушност ќе биде добра за здравјето. Подобро е да се јадат печени и варени компири отколку пржени.






Повеќе за предностите и недостатоците на едниот и друг вид на компири, прочитајте на „АРТ КУЈНА“.

Поврзани содржини