ГОТВЕНО ИЛИ СУРОВО ЦВЕКЛО? За лекување консумирајте го цвеклото без термичка обработка

Во народната медицина се користи за лекување на анемија, спречување на воспаленија, намалување на крвниот притисок, заштита од тумори, зајакнување на имунитетот и структурата на коските и зајакнување на видот и либидото.

762

Цвеклото (Beta vulgaris) е еден од коренестите зеленчуци кој е препознатлив по темноцрвената боја и слаткиот вкус. Богат е со хранливи материи неопходни за здравје и младешки изглед како што се железо, фолна киселина, јод, сулфур, манган, калиум, бакар, магнезиум, фосфор, витамини Ц и Б6. Додека од една страна цвеклото е богато со хранливи материи и антиоксиданти, од друга е и нискокалорично.

Во народната медицина се користи за лекување на анемија, спречување на воспаленија, намалување на крвниот притисок, заштита од тумори, зајакнување на имунитетот и структурата на коските и зајакнување на видот и либидото.






Повеќе за ова на порталот „АРТ КУЈНА“.

Поврзани содржини