ПЧЕНИЦА СО МЕД И СО ОРЕВИ Вкусно и здраво, полно со витамини, минерали и протеини

Консумацијата на варена пченица на редовно ниво може да делува превентивно кај одделни здравствени состојби, како што се опстипација, хемороиди и рак на дебелото црево. Интегралното, цело зрно на пченицата изобилува со витамини и минерали и во себе има најголем процент протеини во споредба со сите други житарки.

1,286

Пченицата е житарка која со милениуми наназад служела како основа на човековата исхрана и доколку немате проблем со глутенот, секако треба да ја консумирате во сите варијанти, а најкорисна е кога се консумираат целите нејзини зрна бидејќи се богати со исклучително корисни нутриенти за нашето здравје и организам.

Сварена и помешана со мед, па уште и со мелени ореви и малку мускатно оревче, таа е еден од највкусните десерти што треба да се јаде во секое време, а не само за умирачки, кога уста не ви се отвара и евентуално, за слави. На пример, наместо да правите комплицирани торти со триста филови, шлагови и креми, полни со шеќер и холестерол, направете си „торта“ од пченица.






Консумацијата на варена пченица на редовно ниво може да делува превентивно кај одделни здравствени состојби, како што се опстипација, хемороиди и рак на дебелото црево.

Пченицата изобилува со витамини и минерали, а посебно се значајни за целокупниот човечки организам, за силата и имунитетот, витамините од Б комплексот.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини