НЕ ПРЕТЕРУВАЈТЕ СО СОЛТА Вообичаениот зачин може да го зголеми ризикот од рак на желудник за 40 отсто

Истражувачите од Универзитетот во Виена откриле дека во текот на 11 години, оние кои редовно додавале сол во оброците имале 41 отсто поголеми шанси да развијат рак на желудникот отколку луѓето кои ретко додавале сол во оброците.

165

Истражувачите од Центарот за јавно здравје на Универзитетот во Виена откриле дека луѓето кои додаваат сол во повеќето оброци имаат 41 отсто поголеми шанси да развијат рак на желудникот отколку оние кои го користат тој зачин штедливо.

Претходните студии во Кина, Јапонија и Кореја ја поврзаа солената исхрана со ракот на желудникот – но ова е една од првите која ја покажа врската кај луѓето од Стариот континент, бидејќи истражувањето користело здравствени картони од британската Биобанка.






Иако австриската студија била само набљудувачка, некои други, постари студии сугерираат дека вишокот на сол може да ја еродира заштитната обвивка на желудникот, предизвикувајќи оштетување на ткивото и доведувајќи до канцерогени мутации.

„Нашата студија ја покажува поврзаноста помеѓу зачестеното додавање сол и ракот на желудникот и во западните земји“, рекла водечката авторка Селма Кронштајнер-Гичевиќ, нутриционистка од Универзитетот во Виена.

Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.

Поврзани содржини