КОЈА Е РАЗЛИКАТА ПОМЕЖУ СВЕЖИТЕ И СУВИТЕ СМОКВИ? Како да ги зачувате во текот на целата година?
Сувите смокви се високо концентриран извор на минерали, витамини и антиоксиданти, а свежите се богати со ензими и антиоксиданти. Еве како да ги исушите сами и да уживате во нив и во зима
Смоквите се многу вкусно и здраво овошје, вистинска витаминско-минерална бомба со одличен вкус. Брзо се варат на празен желудник, пред оброк или како меѓуоброк и имаат противтуморско дејство.
Може да се јаде целата смоква: од надворешната лушпа, до слаткиот, внатрешен дел со ситни семчиња.
А одговорот на прашањето кои смокви се најдобри за користење е дека свежите смокви се богати со посебни ензими и антиоксиданти, содржат значајни количини минерали како што се калциум, калиум, магнезиум, анган, железо и бакар. Меѓу витамините се истакнуваат витамин А, Ц, Е и К. Затоа искористете го периодов и уживајте во свежите плодови колку што можете почесто. Со термичка обработка се намалува количината на нутритивните состојки.
Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.