ЈАБОЛКОВ, ВИНСКИ ИЛИ АЦЕТО БАЛСАМИКО? Кој оцет е најздрав?

Сигурно многу пати сте се запрашале додека ја подготвувате вашата омилена салата, кој оцет е најздрав. Од трите најчесто користени видови на оцетни киселини и лимонот, изберете го она што најмногу му одговара на вашето тело.

205

Секоја салата бара свој прелив, без разлика дали се работи за едноставна мешавина од масло и оцет или посложена „мешавина“ на сосови и зачини. Благодарение на преливот, салатата може да поприми различни вкусови и да пружи различни гастрономски задоволства, па затоа се важни состојките што се користат. Можно е да се користат различни состојки, но основата на секој прелив за салата е масло и киселина од оцет (или лимон).

Кој оцет е најздрав?
Освен што ѝ дава вкус на салатата, оцетот, поради својата киселост, го помага варењето и има голем број здравствени придобивки. Кога станува збор за тие здравствени придобивки и хранлива моќ, сите оцети не се исти.






Јаболковиот оцет, освен за исхрана, се користи и во медицината повеќе од 10.000 години.

Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини