КРАСТАВИЦАТА Е МОЌЕН СОЈУЗНИК НА БУБРЕЗИТЕ И ПРЕВЕНЦИЈА ОД АЛЦХАЈМЕР Дали се поздрави краставички со или без кора?
Краставицата хидрира, помага во варењето и регулирањето на холестеролот, го забавува стареењето, ги штити кожата и косата – тоа е она што го знаете за неа, но има и помалку познати, но многу важни здравствени придобивки
Краставицата е исклучително корисна хранлива намирница со моќни позитивни ефекти врз телото. Нејзиниот состав е речиси целосно без маснотии, а благодарение на огромниот процент на вода (околу 96 проценти) и занемарливата содржина на калории, таа е идеален избор за секој што сака да остане слаб или да следи посебни здравствени режими од здравствени причини.
Зошто е краставицата ризница на хранливи материи
Иако на прв поглед се состои речиси исклучиво од вода, краставицата е полна со вредни елементи. Покрај влакната што го олеснуваат варењето, содржи витамини Ц и К, значителни количини калиум, магнезиум и манган. Она што е помалку познато е дека краставицата припаѓа на овошјето, а не на зеленчукот.
Срцето и крвните садови под заштита на флавоноиди
Флавоноидите на краставицата имаат антиинфламаторни својства и помагаат во регулирањето на нивото на холестерол. Лабораториските студии покажуваат дека екстрактот од кора може да го намали шеќерот во крвта и да ги ублажи ефектите од дијабетес тип 2, благодарение на намалувањето на оксидативниот стрес, процес кој игра клучна улога во развојот на хронични заболувања.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.