ПОМАГА НА ДИШНИТЕ ПАТИШТА, ЈА УБЛАЖУВА ЗАБОБОЛКАТА, ГИ УНИШТУВА ПАРАЗИТИТЕ Кои се придобивките од моќниот зачинет чај?

Тој е дел од индиската култура и често има симболично значење во социјалните односи

466

Масала чаи е традиционален индиски зачинет чај кој се прави со подготовка на црн чај со мешавина од зачини, млеко и засладувач како шеќер или мед.






Името потекнува од два збора – масала, што значи мешавина од зачини и чаи, што значи чај, а Индијците знаат да уживаат во него во доцните попладневни часови.

Згора на тоа, овој ритуал е дел од нивната култура и има симболично значење – топлина, добредојде и заедништво. Затоа, не е чудно што неговата популарност се прошири низ целиот свет.

Зачини кои даваат посебна нота

Вообичаени зачини во овој црн чај се каранфилче, кардамон, ѓумбир и црн пипер.

Исто така, некој ќе користи ѓумбир, ѕвездест анис, анасон семиња или морско оревче.

Се користи кравјо млеко, но ако сакате, можете да користите и алтернативи од растително потекло како бадемово или млеко од соја.

Исто така, доколку избегнувате шеќер, во чајот можете да додадете мед или стевиа.

Повеќе за ова на „Арт кујна“.

Поврзани содржини