ОВАА ПЕЧУРКА ИМА СВОЈСТВА НА ПРИРОДЕН АНТИБИОТИК Лисичарката е отпорна на паразити и ги зајакнува коските

Лисичарката е многу вкусен и хранлив вид на печурки. Содржи многу антиоксиданти, витамини и минерали. Спаѓа во нискокалорична храна, но важно е да се знае сè за можните нуспојави од несоодветната подготовка и прекумерното консумирање.

259

Лисичарката (Cantharellus cibarius) е ризница на важни хранливи материи. Нискокалорична е, но исто така и богата со влакна и клучни хранливи материи како бакар, ниацин и витамин Д. Порција од 54 грама) свежи лисичарки содржи:






17 калории
1 грам протеин
4 грама јаглени хидрати
0,3 г маснотии
2 грама влакна
21 отсто бакар
14 проценти ниацин
14 проценти витамин Д
12 проценти пантотенска киселина
10 проценти железо
9 проценти рибофлавин
7 проценти манган.

Лисичарката е особено богата со бакар, минерал кој е клучен за производството на енергија, за здравјето на мозокот и метаболизмот на железото. Содржи и витамин Д, кој е неопходен за здравјето на коските и имунолошкиот систем, како и витамини од групата Б, како што се ниацин и пантотенска киселина, кои му помагаат на централниот нервен систем.

Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.

Поврзани содржини