УВИН ЧАЈ И СОДА БИКАРБОНА?! Која комбинација, кога и како треба да се консумира чај од ува?

Увиниот чај никогаш не треба да се конзумира доколку инфекцијата се проширила на бубрезите

1,147

Растението ува (ува урси), најчесто како увин чај, со векови се користи како помошно средство за проблеми со уринарниот тракт, пред се, за инфекции.

Зошто е важно правилно да се подготви и да се користи овој чај: Што е арбутин?






Фитотерапевтите забележуваат дека мнозинството граѓани не ги знаат хемиските правила и принципи со кои увиниот чај влијае на способноста на уринарниот тракт да се бори против инфекцијата.

Ако се користи правилно, овој чај може да помогне при уринарни инфекции, особено оние предизвикани од ешерихија и протеус бактерии.

Своите корисни својства увиниот чај му ги должи на арбутинот, многу важна компонента на неговиот состав.

Арбутинот се разложува во бубрезите на гликоза и хидрохинони, кои содржат антисептички својства. Антисептиците, како што е познато, ги елиминираат штетните патогени.

Сепак, антисептичкиот ефект не може да се манифестира ако урината има зголемена киселост. Оптималниот ефект се јавува во алкална средина.

Повеќе за ова прочитајте ТУКА.

Поврзани содржини