КОИ РИБИ И МОРСКИ ПЛОДОВИ НЕ ТРЕБА ДА СЕ ЈАДАТ ЗА ВРЕМЕ НА БРЕМЕНОСТА? Збунувачки насоки во врска со консумирањето на риба

Кои се добрите и лошите страни на консумирањето на морска храна за време на бременоста? Имено, на трудниците им се советува да внимаваат особено кога станува збор за риба богата со жива и сирова или недоволно варена риба и морски плодови. Треба да обрнете внимание и на количината на риба што се консумира за време на бременоста.

283

Ако не сте сигурни дали е безбедно да јадете морска храна за време на бременоста, не сте единствени. Исхраната во текот на бременоста може да биде збунувачка, особено кога станува збор за насоките за риба и морска храна.

Кои се добрите и лошите страни на консумирањето на морска храна за време на бременоста?
Морската храна, вклучувајќи риба и школки, може да биде одличен извор на протеини, железо и цинк, „клучни хранливи материи за растот и развојот на вашето бебе.






Омега-3 масните киселини во многу риби, вклучително и докозахексаенската киселина (DHA), исто така може да го поттикнат развојот на мозокот на вашето бебе.

Но, некои видови морски плодови – особено големите, грабливи риби, како што се ајкулите, сабјарките, кралските скуши и морските риби – можат да содржат високо ниво на жива.

Повеќе за ова на порталот „Мајка и дете“.

Поврзани содржини