НА БУКВА, НА БУКВА Е! Седум прехранбени состојки што треба да ги избегнувате

За атрактивен изглед и вкус на храната се користат вештачки бои, засилувачи на вкус, засладувачи, а забораваме колку се штетни.

129

Обичните производи стануваат поатрактивни по изглед и вкус со помош на бројни вештачки бои, конзерванси, згуснувачи, емулгатори.

Но, прекумерното консумирање на такви производи кои содржат штетни материи може да му наштети на здравјето, затоа е неопходно читањето на ситните букви на декларациите бидејќи само така можеме да откриеме што навистина јадеме.






Засладувачи

Голем број на „здрави“ производи кои се истакнуваат како производи без шеќер содржат засладувач аспартам, препознатлив е по ознаката Е 951, а го содржат и гумите за џвакање, бонбоните, разни диетални пијалаци, па дури и чоколади.

Предизвикува вртоглавица, грчеви во стомакот и замор кои се јавуваат по консумирање премногу производи со оваа озлогласена состојка.

Прочитајте повеќе на „Арт кујна“.

Поврзани содржини