КОНЗЕРВИРАНА СКУША, ТУНА ИЛИ ЛОСОС? Која риба е најдобра опција за здравјето?
Скушата содржи двојно повеќе омега-3 масни киселини од лососот и е богата со селен. Доколку имате можност, консумирајте свежа скуша, но одлична замена за тоа е и конзервираната скуша.
Една од најдобрите сини риби што може да ги одберете е скушата. Содржи многу омега-3 масни киселини, витамин Б12, протеини и минерали. Можете да ја најдете во речиси сите продавници во конзервирана форма.
Што е скуша?
Оваа риба е добро позната на нашите простори, а ја има и во Јадранското Море. Експертите препорачуваат рибата да се консумира два пати неделно, па доколку се стремите кон тоа, скушата дефинитивно ќе биде подобар избор од туна или лосос.
Повеќе за ова прочитајте ТУКА.