БЛИТВАТА НЕ Е БЉАК! Здрава, со малку калории, а многу хранливи состојки
На своето здравје ќе му направите многу голема услуга ако блитвата ја јадете сирова – во салата или во смути. Препорачуваме салата од блитва и рукола или бејби спанаќ која добро ќе ја зачините.
Во минатото на блитвата и се припишувале лековити својства, па затоа била исклучително ценет зеленчук. Денес најчесто се конзумира како прилог за риба, во комбинација со варен компир.
Но, бидејќи мнозинството од населението не јаде доволно риба, се занемарува и консумацијата на блитвата.
Благодарение на антиоксидантите кои ги содржи, блитвата е одлична за борба против слободните радикали. Таа е одличен избор на храна за трудници и доилки поради содржината на фолна киселина. Содржи витамини растворливи во вода како витамин Ц, но и витамини К, А и Е, познати како растворливи во масти.
Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.