КОЛКУ Е НАВИСТИНА ЗДРАВ ХУМУСОТ? Еве што велат експертите…

Иако се смета за храна богата со хранливи материи, наутот не ја содржи во целост потребната дневна количина на протеини, што значи дека ги нема сите есенцијални амино киселини кои ги имаат месото, рибата, млечните производи и јајцата. Инаку, оваа мешавина на хранливи материи, може да го стабилизира шеќерот во крвта и да помогне во спречување на срцеви заболувања.

302

Вкусниот намаз од наут, кој е составен дел на многу кујни од Блискиот Исток, дури во последните неколку години се здоби со популарност во западните земји.

Во последно време ширум светот има значително зголемување на побарувачката за хумус, поради фактот што е препознаен како храна без глутен, поради што многу луѓе се заинтересираа за овој здрав намаз. Но, колку е навистина здрав хумусот? Еве што велат експертите…






Традиционалниот хумус се прави од мелен наут, маслиново масло, таан, односно паста од сусам, сок од лимон и зачини, а оваа мешавина се смета за храна богата со хранливи материи. Така барем тврди Елизабет Матео, диететичар од „Sargent Choice Nutrition Centаr“ на Универзитетот во Бостон.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини