ДАЛИ ПАЛМИНОТО МАСЛО Е НАВИСТИНА ТОЛКУ ЛОШО? Здравствена вредност и негативни страни

Некои студии покажуваат дека потрошувачката на палмино масло не го зголемува ризикот од срцеви заболувања, кога се користи како дел од здрава и урамнотежена исхрана како целина. Потрошувачката на нерафинирано палмино масло може да го подобри и статусот на витамин А во исхраната кај оние кои имаат недостаток.

391

Палминото масло е најкористеното масло во светот, но колку е здраво? Најдовме неколку факти и резултати од научните истражувања за хранливата и здравствената вредност на ова масло.

Палминото масло е растително масло добиено од плодот на палмата. Постои сирово палмино масло кое се добива со пресување на плодот и има масло од јадрото на плодот кое се добива со дробење и цедење на јадрото во средината на плодот на палмата. Според достапните податоци, ова е најкористеното масло во светот. Над 85% од неговото производство доаѓа од Индонезија и Малезија, а се произведува и во 42 други земји.






Палминото масло се смета за евтино масло, бидејќи неговото производство е, теоретски, поевтино од другите; меѓутоа, во пракса, производството на палмино масло има значително негативно влијание врз природната средина.

Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини