ПЕТ ПОСТУЛАТИ НА ОДРЖЛИВАТА ГАСТРОНОМИЈА Зошто е важно каква храна завршува во нашите чинии?
Покрај тоа што го промовира изборот на храна која е локална и произведена на одржлив начин, одржливата гастрономија промовира и намалување на отпадот од храна, со цел да се намали бесмислената потрошувачка на природни ресурси.
Одржливата гастрономија се однесува на начин на готвење кој зема предвид од каде доаѓаат состојките, како се произведуваат и како се транспортираат до нас, со цел да ја зачуваме Земјата и самите себе. Одржливата гастрономија има за цел да поттикне активности поврзани со готвењето и набавката на храна, кои не ги трошат непотребно природните ресурси и со кои се зачувува Земјата, како и кулинарските традиции.
Екстремно голема количина на храна се троши и се произведува на начин што непотребно ги троши природните ресурси – луксуз што не можеме да си го дозволиме со рапидно растечката популација на Земјата.
Еве кои принципи ги промовира одржливата гастрономија и како можете да го поддржите ова движење.
Одржливата гастрономија се темели на тоа да водиме сметка за ресурсите кои се вложени во одгледувањето храна, како и на поддршката на локалните производители и одржувањето на кулинарските традиции.
Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.