ВОДИЧ ЗА КОМПОСТИРАЊЕ Секојдневно фрлате во ѓубре лушпи од овошја и зеленчуци, талог од кафе, кесички чај, лисја,…?
Иако многумина не сакаат да прифатат компостирање бидејќи мислат дека тоа е комплицирана задача, која вклучува неред и многу непријатни мириси, тоа не е точно. Можете лесно да направите свој компост, кој ќе ја збогати почвата во градината и ќе го намали отпадот во вашата корпа за отпадоци.
Ако имате сопствена градина и сакате да ја оплемените и збогатите земјата, не заборавајте да направите свој компост од биоотпадот што ви се собира во и околу вашиот дом.
Секојдневно фрлате во ѓубре лушпи од разни овошја и зеленчуци, талог од кафе, кесички чај, лисја, делови од домашни растенија…?
Зошто да не го искористите целиот тој корисен биоотпад за да направите компост?
Иако многумина не сакаат да прифатат компостирање бидејќи мислат дека тоа е комплицирана задача, која вклучува неред и многу непријатни мириси, тоа не е точно.
Можете лесно да направите свој компост, кој ќе ја збогати почвата во градината и во исто време ќе се намали отпадот во вашата корпа за отпадоци.
Компостот со право се нарекува „црно злато“. Освен што ја подобрува почвата, компостот дополнително ги храни растенијата и го поттикнува нивниот здрав раст и развој.
Бидејќи е полн со микроорганизми, наликува на нашата цревна микрофлора.
Тој е исто толку корисен за земјата колку што пробиотиците се важни за здравјето на нашата цревна микрофлора.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.