ПРАВИЛО ОД ПЕТ СЕКУНДИ Можете ли да го јадете она што ќе ви падне на подот?

Правилото од пет секунди е мит. Храната се контаминира со бактерии веднаш, а не по пет секунди. Колку бактерии се пренесуваат зависи од контактната површина на храната со подот.

66

Многумина од нас веруваат во стариот мит за таканареченото „правило од пет секунди“, но еден доктор ја откри валканата вистина зад овој вековен мит.

Д-р Карл Крушелнички ја поби заблудата според која храната која ни паднала на подот не е контаминирана ако се подигне во рок од 5 секунди од паѓањето. Тој објаснува дека храната што паѓа на земја или на масата не е секогаш безбедна за јадење бидејќи може веднаш да се контаминира со бактерии – а не само по пет секунди.






Еве што ни кажува науката.

Прво, повеќето бактерии се пренесуваат веднаш по контактот, а потоа тој број полека се зголемува. Второ, количината на пренесени бактерии зависи од блискоста на контактот – објаснил д-р Карл. Имено, правилото од пет секунди не важи кога се разгледува од научна перспектива за бактериите и заразните болести.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини