МРАЗИТЕ ПРОКЕЉ, БРОКУЛА И КОРИЈАНДЕР, НО НЕ ЗНАЕТЕ ЗОШТО Зошто уживаме во некои вкусови, а други ни се одвратни?
Катрин Ола го мразела прокељот. Таа се терала себеси да го јаде секој ден во текот на една недела. Дали е мазохист? Можеби – но пред сѐ, таа е психолог. Нејзиното истражување „е фокусирано на разбирање на начинот на кој човечкиот ум ја обработува храната“.
Мислењата на луѓето во однос на вкусовите на коријандерот и карфиолот, маслинките и грејпфрутот, се различни бидејќи, како што сите знаеме, вкусот е едноставно, прашање на вкус. Но, што одлучува зошто уживаме во некои вкусови, а други ни се одвратни? Не е сѐ до генетиката.
Катрин Ола го мразела прокељот. Таа се терала себеси да го јаде секој ден во текот на една недела. Дали е мазохист? Можеби – но пред сѐ, таа е психолог. Нејзиното истражување „е фокусирано на разбирање на начинот на кој човечкиот ум ја обработува храната“.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.