КАКО КОСТЕНОТ ВЛИЈАЕ НА НАШИОТ ОРГАНИЗАМ? Омилените есенски плодови кријат во себе една важна состојка

Она што го прави костенот посебен е неговата богата хранлива вредност. Костените се одличен извор на диетални влакна кои не само што го намалуваат нивото на лошиот холестерол во крвта, туку и го поттикнуваат здравото варење.

130

Питомиот костен (Castanea sativa), познат и како шумски костен, е една од првите намирници што ги јадел човекот, а за тоа постојат археолошки докази. Костенот најмногу расте во јужна Европа и Медитеранот, а историчарите велат дека почнал да се шири низ Европа преку Грција.

Плодот на костенот се состои од тврда надворешна обвивка која го опкружува внатрешниот јадлив дел. Има карактеристичен вкус и текстура. Може да се јаде варен или печен.






Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини