ОВА Е НАЈЛОШАТА И НАЈОПАСНАТА ХРАНА ЗА ДИЈАБЕТИЧАРИТЕ Шеќерот вртоглаво растe, a набива и килограми

Еве кои намирници дијабетичарите треба да ги избегнуваат или барем строго да ги ограничат.

390

Исхраната прилагодена за луѓе со дијабетес тип 2 се базира на избор на квалитетна храна што помага во одржувањето на стабилно ниво на шеќер во крвта. Ова вклучува јаглехидрати од природни извори како што се зеленчук, овошје и интегрални житарки, млечни производи со ниска масленост, масна риба што е корисна за здравјето на срцето, како што се лосос, туна, скуша или сардини, како и незаситени масти од маслиново масло, авокадо и јаткасти плодови.

Сепак, успешното управување со дијабетесот не е само во тоа што јадете, туку и во свесното ограничување на одредени видови храна. Некои од нив можат да предизвикаат ненадејни скокови на гликозата во крвта и да го зголемат ризикот од развој на дополнителни здравствени проблеми на долг рок, поради што е важно да ги избегнувате или да ги консумирате со претпазливост.






Сè е во умереноста и внимателниот избор на храна за балансирана контрола на шеќерот во крвта. Јадете балансирана, здрава исхрана и избегнувајте рафинирани јаглехидрати што го зголемуваат шеќерот во крвта.

Исто така, треба да избегнувате заситени масти, кои се наоѓаат во масното месо, полномасните млечни производи и пржената храна, бидејќи луѓето со дијабетес тип 2 се изложени на зголемен ризик од срцеви заболувања, вели диететичарката Ејми Кимберлејн, портпаролка на Американската академија за исхрана и диететика.

Здравата исхрана може да помогне и во регулирањето на телесната тежина, а губењето само од пет до седум килограми може да помогне во подобрувањето на контролата на шеќерот во крвта, според Американското здружение за дијабетес (ADA).

Повеќе за ова прочитајте ТУКА.

Поврзани содржини