ЗА СРЦЕ, ИМУНИТЕТ, РЕГУЛИРАЊЕ НА ПРИТИСОКОТ… Зошто треба почесто да јадеме сливи?

Покрај тоа што нè прават среќни во кнедлите од компири, како и во комбинација со пандишпани или возбудливи торти – ова овошје е полно со витамин Ц, кој има силно антиоксидативно дејство, го штити здравјето на целото тело и го зајакнува имунолошкиот систем…

156

Сливите се овошје од семејството Розацеа, a познати се повеќе од 2000 негови подвидови, кои варираат од жолти до темно сини нијанси, а во нашиот регион најпопуларни се таканаречените магарешки сливи, а најчесто, како диво пораснати можеме да ги најдете раните сливи познати како џанки.

Сливите се суперовошје кое е полно со витамини, минерали и други корисни хранливи материи. Најдобро е да се јадат сирови, но може да се користат и за подготовка на џемови, компоти и разни други слатки и солени јадења.






Зошто треба почесто да ги ставате сливите на вашето мени, прочитајте на „Арт кујна“.

 

Поврзани содржини