ЗВУЧИ КАКО ЕРЕС, НО… Готвењето може да ја подобри хранливата вредност на некои намирници

Понекогаш топлината го отклучува најдоброто, вели хрватскиот нутриционист Марко Шимиќ.

111

Често слушаме за тоа дека треба да јадеме колку што е можно повеќе овошје и зеленчук, а препораката е пет порции дневно или околу 400 грама. Сепак, факт е дека повеќето луѓе не ги консумираат во препорачаната количина. Затоа, веројатно е најважно на почетокот да се каже дека консумирањето зеленчук и овошје во која било форма, сирово или готвено, е добредојдено. Колку повеќе ги јадеме, толку подобро за нас. Сепак, ако сакате да одите чекор понатаму и да се осигурате дека ќе го извлечете максимумот од нив, тогаш сигурно ќе ве интересира која форма на консумирање е најздрава. Некои можеби веднаш ќе го отфрлат ова, бидејќи „познато е дека сировиот зеленчук е најздрав“, но тоа не е секогаш случај бидејќи понекогаш готвениот зеленчук може да биде хранливо побогат и подобар избор.






– Звучи речиси како ерес да се каже дека готвењето може да ја подобри хранливата вредност на овошјето и зеленчукот. Во многу случаи, точно е дека сировото е најздраво, особено кога зборуваме за витамини како што се витамин Ц или фолна киселина, но со одредени намирници се случува токму спротивното: топлината може да ослободи хранливи материи, да ја намали содржината на супстанции што го отежнуваат варењето, па дури и да ги зголеми заштитните својства на некои растенија – вели Шимиќ, истакнувајќи дека најважното прашање не е „сирово или зготвено“, туку „што, како и зошто“.

Повеќе за ова, како и список од намирници кои е подобро да се консумираат термички обработени, ќе најдете ТУКА.

Поврзани содржини