МИСИРКИНОТО МЕСО КАКО ПРЕВЕНЦИЈА ОД НЕКОИ ВИДОВИ РАК Ова месо има состојка која може да делува превентивно на рак на простата, бели дробови и дебело црево

Минимална количина масти и малку калории се само некои од предностите на мисирката во споредба со другите видови месо. Селенот кој го содржи мисиркиното месо е особено важен антиоксидант, поврзан со намален ризик од развој на одредени видови рак.

203

Месото од мисирка е сè повеќе ценето и застапено во современата исхрана поради неговата висока хранлива вредност. Иако се консумира значително помалку во нашиот регион во споредба со црвеното, па дури и пилешкото месо (првенствено поради неговата малку повисока цена), бројни студии потврдуваат дека мисирката е поздрава алтернатива.

Кој е нутритивниот профил на мисиркиното месо и зошто е добро да се консумира почесто






Месото од мисирка се карактеризира со висока содржина на протеини и ниска содржина на масти, што ја прави соодветен избор за луѓе кои се загрижени за нивната телесна тежина и здравјето на срцето. Просечна порција од 100 грама печена мисирка со кожа содржи околу 190 калории, повеќе од 30 грама протеини и само 7 грама масти.

Поголемиот дел од мастите се незаситени, што е подобро за кардиоваскуларното здравје.

Покрај тоа, мисирката е богат извор на минерали како што се селен, цинк и фосфор, како и витамини од групата Б (Б3, Б6, Б12), кои се неопходни за правилно функционирање на нервниот систем, метаболизмот и формирањето на црвени крвни зрнца. Селенот, особено важен антиоксидант, е поврзан со намален ризик од развој на одредени видови рак, вклучувајќи рак на простата, бели дробови и дебело црево.

Прочитајте повеќе на „Арт кујна“.

Поврзани содржини