ОМИЛЕНИТЕ ПРЖЕНИ ЈАДЕЊА НА ПОЗДРАВ НАЧИН Како да направите помфрит, фалафел и други крцкави деликатеси?

Дали ги сакате крцкавиот помфрит, златниот фалафел и другите пржени деликатеси, но се обидувате да се храните малку поздраво? Добрата вест е дека не мора засекогаш да се откажете од тие омилени класици – сè што треба да направите се неколку едноставни промени во подготовката.

141

Ако обожавате крцкав помфрит, фалафел и други пржени деликатеси, не очајувајте – можете да ги јадете дури и откако ќе одлучите да се храните поздраво. Поздравите алтернативи на класичната пржена храна не само што се полесни за желудникот, туку и се подобри и за вашата енергија, кожа и, секако, за вашата фигура. Со малку труд, тие можат да бидат исто толку вкусни и задоволувачки како оригиналот.






Помфрит без фритеза? Може!
Класичниот пржен помфрит можеби е супер крцкав, но е и вистинска калорична бомба. Добрата вест е дека можете да направите фантастичен помфрит во рерна – или уште подобро – во фритеза на воздух (Air fryer).

Исечете ги компирите на тенки стапчиња. Потопете ги во ладна вода 15-30 минути (ова ќе го исплакне вишокот скроб – а помфритот ќе биде покрцкав).

Исушете ги и зачинете ги со маслиново масло, пипер, лук во прав, мајчина душица или рузмарин. Печете во рерна на 200 °C додека не поруменат и не станат крцкави (околу 25-30 минути), или ставете ги во фритеза на воздух и печете 15-20 минути, повремено протресувајќи. Можете исто така да користите слатки компири за дополнителна доза на растителни влакна и витамин А.

Прочитајте повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини