АКО МОЖЕ СВИНСКИ НОЗЕ, ЗОШТО ДА НЕ И ИНСЕКТИ? ЕУ одобри употреба на брашно од ларви во повеќе прехранбени производи
Европската унија за прв пат дозволи употреба на производи од друг инсект во храната. Станува збор за ларви од жолтиот млечен црв (Tenebrio molitor). Да потсетиме дека уште во 2023 година, дозволата за комерцијална употреба на брашното од штурци предизвика бура од гнев кај потрошувачите. Оваа реакција науката ја нарекува хранлив табу. Дали вие би јаделе инсекти?
Некои инсекти, животни, растенија или габи, кои во принцип се јадливи, стануваат табу во одреден културен или социјален контекст и затоа не се конзумираат, но тоа не ја спречи ЕУ за првпат да одобри употреба на брашно од ларви од жолтиот млечен црв ( Tenebrio molitor ) како нова состојка за храна.
Оваа одлука, која стапила на сила од 10 февруари 2025 година, дозволува вградување на овој прашок добиен од инсекти во различни прехранбени производи низ земјите-членки на ЕУ.
Според проценките на Организацијата за храна и земјоделство (ФАО), инсектите се составен дел од исхраната на околу две милијарди луѓе ширум светот, особено во делови од Африка, Азија и Централна и Јужна Америка. Повеќе од 2.000 видови инсекти се сметаат за јадливи.
Сега, брашното од брашнести црви за првпат е одобрено за употреба во храна во Европската Унија (ЕУ). Дозволата се однесува на брашното добиено од ларвите на брашнестиот бршлен Tenebrio molitor.
Прочитајте повеќе на „Арт кујна“.