БОТАНИЧАРИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ НА ТЕМНАТА СТРАНА НА ЗДРАВИТЕ ГРИЦКИ Иако го сметаме за здрав, овој плод е прогласен за отровна билка на годината

Ова е отровната билка на годината! Што е толку лошо во грицките кои ги штитат мозокот и срцето и превенираат некои видови на рак? Варени или печени, посолени или карамелизирани, најчесто се здрави, но имаат и своја темна страна.

893

Ги сакаме како здрава ужина бидејќи се богати со незаситени масти, протеини, влакна, есенцијални витамини и минерали.

Како и сите јаткасти плодови, знаеме дека треба да ги јадеме умерено бидејќи обично се многу калорични, па мерката е да не се јадат повеќе од десет парчиња дневно.





Инаку, особено се богати со витамин Б6 и во сто грама содржат доволно за да се задоволат 20 проценти од дневната потреба за овој витамин, кој е неопходен за нормална функција на мозокот, спречување на кожни нарушувања и забавување на стареењето.

Богати се и со селен, сто грама содржат 12 микрограми од овој минерал, кој е добар антиоксидант и помага во спречување на срцеви заболувања, па дури и некои видови на рак.

Содржат и железо, цинк, бакар, калциум, магнезиум, калиум и витамин Е.

Прочитајте повеќе на „Арт кујна“.

Поврзани содржини