ДЕТЕВО НАВИСТИНА ИМА ДОБАР НОС Од случајна забелешка на семеен пријател до енолог и мастер дестилер на првиот македонски џин
Милица Плетварска е енолог, како што се шегува самата, заталкан во дестилерија. Всушност, таа е мастер дестилер на првиот македонски џин и жена која ја работи својата работа со вистинска страст. Освен тоа, мајка е на 15-годишна ќерка и на едногодишно момче, а со сопругот ја делат страста за добар пијалак, па честопати знаат навечер, со пријатели или сами, пред телевизор, да се опуштат со чаша добро вино
Како и повеќето кавадаречки семејства и тие имале лозја, големи отворени бочви за комиње, казан за ракија и визба со буриња за ракија. Нашата соговорничка Милица Плетварска се сеќава на најраното детство како на период кога сите заедно, целото семејство оделе на лозје.
„Ако сакавме да го видиме татко ми за време на берба одевме во Тиквеш каде што тој работеше, а мирисот на ферментација таму помеѓу цистерните, но и дома, во дворот, е најубавиот мирис од моето детство. Варењето на ракија во тие години е нешто без кое не можеше да се замисли двор во Кавадарци, а татко ми беше тој кој со најголемо внимание и посветеност ги уживаше деновите од одмор варејќи ракија“, се потсети на своето детство Милица која токму овие спомени, но и нејзината фасцинираност од семејниот пријател од Бугарија, енологот Иван Петров и неговата забелешка „детево навистина има добар нос“, ја мотивирале да се запише на Универзитетот за храна (УХТ) во Пловдив, Бугарија, на катедрата за пијалаци.
Целиот текст прочитајте го на порталот „Арт кујна“.